Oluen tie markkinoille helpommaksi

Suomalainen olutkulttuuri on jatkuvasti monipuolistumassa ja erilaisten pienpanimotuotteiden kysyntä kasvamassa. Moni olutharrastaja ja kotioluen tekijä miettii, miten voisi muuttaa oman intohimonsa hyviin oluisiin harrastuksesta elinkeinoksi. Uuden panimon käynnistäminen ei kuitenkaan ole aivan vaivatonta puuhaa. Panimon lupaprosessi on Suomessa pitkä ja vaatii asiaan perehtymistä. Tilat ja laitteisto vaativat huomattavasti pääomaa. Yksi tapa lähteä kevyemmin liikkeelle on kiertolaispanimona toimiminen. Tällöin panimolla ei ole omia tiloja ja laitteistoa, vaan valmistus tapahtuu toisen panimon tiloissa. Isäntäpanimo toimii virallisena valmistajana ja myynti voidaan tehdä joko kiertolaispanimon oman tukkuvaraston kautta vai vaihtoehtoisesti isäntäpanimon nimissä.

UG:n tiimin taustalla aito tarve panimokapasiteetille

Humalove Brewing on yksi viime vuosina aloittaneista kiertolaispanimoista, panimoista joilla ei ole omia tiloja ja laitteistoa. Humalove on kiertolaispanimo, joka valmistaa oluensa ympäri Eurooppaa muiden panimoiden tiloissa. Humaloven Tero Forsbergin ja Jani Peltosalon havaintojen mukaan yhtenä toiminnan haasteena on ollut vapaan panimokapasiteetin löytäminen. Tilaa on usein tarjolla hyvin pitkän ajan päähän, eikä hinnoittelu- ja sopimusasiat ole yleensä helposti selvitettävissä. “Pahimmillaan emme ole tienneet vielä oluen valmistuessakaan sen lopullisia kustannuksia”, kertoo Forsberg.

Humaloven tapaan Kallio Brewery aloitti toimintansa kiertolaispanimona. Kallion oluita on aiemmin tehty Italiassa, jonne Kallion perustajalla Olavi Mensiolla on ennestään suhteita. Vaikka matkailu avartaa, on pitkän välimatkan mukana tullut myös ylimääräisiä tunteja ja kustannuksia, joita kotimaassa ei olisi syntynyt. Miten kiertolaispanimona toimimista voisi tehostaa?

Juhani Palttalan Kosoolan Panimo sai hyvän aloituksen, kun suomalaisissa olutblogeissa mainetta saanut american barleywine, Del Norte Titan, pääsi Hiisi-panimon kautta myyntiin Pohjoisen Jättiläinen -nimellä. Laajempi panimotoiminta ja panimon perustaminen jäi silti Palttalallakin ison aloituskynnyksen takia haaveeksi, kunnes idea yhteisestä kiertolaispanimoiden palvelemiseen suunnatusta panimosta syntyi Forsbergin, Peltosalon ja Mension kanssa. Mukaan haettiin vielä IT-osaamista ja lisäkokemusta yrittäjyydestä, joten Kimmo Rouhiainen ja Tommi Ignatius liittyivät joukkoon. Näin vuoden 2016 alkupuolella syntyi United Gypsies Brewery, eli UG Brewery Oy.

UG Breweryn tarkoituksena on tehdä jatkossa kiertolaispanimotoiminta Suomessa helpoksi. Haluamme tarjota helposti lähestyttävän ja avoimen vuokrapanimon, sekä samalla vapauttaa kiertolaispanimot byrokratiasta ja suurimmista aloituskustannuksista. “Uskomme, että Suomesta löytyy iso ja jatkuvasti kasvava määrä kyvykkäitä kotioluen tekijöitä, joita kiinnostaa mahdollisuus päästä tekemään olutta kaupallisesti maltillisilla aloituskustannuksilla. Tarjoamme myös asiantuntevaa apua reseptien suunnittelusta myyntiin asti, jolloin kynnys aloittamiseen on mahdollisimman matala”, kertoo Tommi Ignatius United Gypsies Breweryltä. 

Panimolaitteet Lohjalle

Panimo rakennettiin ensin Lohjan keskustaan vanhaan keksitehtaaseen, jonka purkutuomion jälkeen siirryimme toiselle puolelle Lohjaa. Nykyisellään teemme 500 litran keittoja niin kiertolaispanimoille, omaoluiksi ravintoloiden omille brändeille sekä yrityksille, jotka haluavat tarjota elämyksiä työntekijöilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Asiakkaamme toimivat ympäri Suomea, joten sinun ei tarvitse sijaita Lohjalla nauttiaksesi juuri omiin tarpeisiisi räätälöidystä oluesta. Haluamme palvella myös pieniä asiakkaita, joten kertaerää pienemmätkin keitot onnistuvat. 

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää vaihtoehdoista, oluistamme ja toiminnastamme.